Sociale Natuurkunde, book review: innovatie, interactie en data-driven bestuur

Er is een zekere, misschien eigenaardig Amerikaans, mythologie die briljante nieuwe ideeën komen van eenzame genieën. In zekere zin is dit een handige theorie; lone genieën kan dun op de grond, maar ze zijn een zero-sum game. Zodra je er een hebt, heb je de geheime recept voor succes – en, beter nog, niemand anders kan het hebben.

De werkelijkheid, zoals Steven Johnson schreef in waar goede ideeën uit komen en MIT professor Alex Pentland schrijft hier in Social Physics: Hoe goed ideeën te verspreiden – de lessen van een nieuwe wetenschap, is dat om echt ideeën stromen te krijgen u informele instellingen nodig waarin mensen elkaar grijpen spontaan.

Johnson stelde dat wat maakt grote ideeën is de botsing van half-gevormde enen en gaf voorbeelden. Pentland, die bijgedragen tot het creëren en directe MIT Media Lab, zag dat de financiering van agentschappen, universiteitsbestuurders, CEO’s en regeringsleiders op het World Economic Forum niet aan dit principe te begrijpen.

Gefrustreerd, ging hij op weg naar een wetenschappelijk kader dat sociale interacties bevat. De tien jaar inspanning produceerde vele academische papers, een aantal start-ups – en dit boek.

Pentland begint met een van de belangrijkste Amerikaanse onderzoeksgroepen: Bell Labs, waar de interne studies toonden aan dat de sterren waren degenen die de meeste interactie, die het breedste scala van individuen zocht om te leren van, en die gretig omarmd nieuwe bronnen van nieuwe ideeën. Bewegend van daar, merkt hij op dat de invloed is sociaal: mensen hebben meer kans om te worden gemotiveerd om gedrag te veranderen als ze zien dat hun vrienden dat doen dan wanneer ze individueel gericht zijn door middel van minder persoonlijk betekent.

Pentland is een van de eerste initiatiefnemers van big data – of ‘reality mining’, zoals hij het noemt – en een deel van zijn voorstel hier is dat door het op grote schaal inzetten van sensoren en gebruik te maken van de huidige talloze data paden kunnen we de wiskundige onderbouwing van hoe te identificeren mensen met elkaar omgaan.

Sensoren en een ‘digital zenuwstelsel’ kan, schrijft hij, het oplossen van vele van de uitdagingen waarmee we worden geconfronteerd: klimaatverandering, het behoud van de energievoorziening, de toegang tot voedsel en water. Echter, een duurzame toekomst samenleving vraagt ​​om een ​​nieuwe ‘zenuwstelsel’. Sociale fysica zal dat zenuwstelsel correct te kunnen werken aan steden die, volgens de Pentland, zijn geen markten of klassen maar idee fabrieken te ondersteunen.

Iedereen die de BBC-serie The Secret History van onze straat heeft gezien of gelezen het bijbehorende boek kent van het Victoriaanse sociale onderzoeker Charles Booth, die vele jaren besteed aan het bestuderen van de armoede in Londen door het tekenen van een serie kaarten. Dat was de data-driven benadering van de tijd, en dat resulteerde in, onder andere, de oprichting van het ouderdomspensioen toen zijn kaarten die het verband tussen armoede en ouderdom.

Pentland is van mening dat de mogelijkheid om veilig gegevens te delen “onvermijdelijk zal produceren bestuur en beleid dat er meer worden gedreven door data” – en hij gelooft dat het resultaat zal zijn betere sociale resultaten, want we zullen bijna onmiddellijk feedback over welk beleid werkt en hoe goed . Dit moet meer onderzoek, maar: kunnen sociale fysica politieke wil kunnen creëren?

LinkedIn onthult haar nieuwe blogging platform

Is dit de leeftijd van Big OLAP?

DataRobot streeft naar laaghangend fruit van data science automatiseren

MapR oprichter John Schroeder treden naar beneden, COO te vervangen

Flash Boys, book review: Het ontmaskeren van de Wall Street shuffle; The Dark Net, book review: Tales from the internet onderwereld, De opkomst van de mens, book review: Weet niet slaapwandelen in de toekomst; Big Data, Data Mining, en Machine leren, book review: Een geluid, maar de traditionele aanpak

Social Enterprise; LinkedIn onthult haar nieuwe blogging platform; Big Data Analytics, Is dit de leeftijd van Big OLAP;? Big Data Analytics; DataRobot gericht op low-opknoping fruit van de gegevens wetenschap te automatiseren; Big Data Analytics; MapR oprichter John Schroeder treden naar beneden, COO te vervangen

Reality mining

Lees meer boekbesprekingen