De low-machtsstrijd: Intel ‘Centerton’ Atom vs ARM Cortex A9

Als je Goliath, wat doe je dan over David? Deze vraag is waarschijnlijk aasde op Intel in de afgelopen jaren als het heeft gezien, het Verenigd Koninkrijk chip designer ARM, krijgen steeds meer succes in de processor markt.

Een manier voor een tech titan te maken met een vervelende start-up is om FUD (angst, onzekerheid en twijfel) verspreid over de technologie de uitdager. Een andere benadering zou zijn voor de zittende om een ​​deel van de ruime middelen te investeren in domineren franje markten waarin het kleinere bedrijf wil uitbreiden, het afsluiten van de bronnen van toekomstige inkomsten.

Intel (2011 inkomsten: $ 54bn); gaf informatie op dinsdag, van haar nieuwste low-power 32nm Atom-processors, de ‘Centerton’ S1200-serie. Deze chips zullen optrekken tegen ARM (2011 inkomsten: $ 785m) in dichte, low-power ‘microservers’ in de moderne datacenters.

De 64-bit S1200-serie variëren in vermogen van een zuinig 6.1W tot 8.5W, hebben kloksnelheden van 1,6GHz tot 2GHz, en hebben PCIe 2.0, samen met ondersteuning voor zakelijke functies, zoals ECC en gevirtualiseerde workloads.

Op papier, deze chips komen binnen een haarbreed van de huidige ARM Cortex A9 datacenter chips, zoals die gebruikt worden door; Calxeda in zijn servers. Calxeda’s server nodes hebben een TDP (Thermal Design point) van 5W.

figuren Calxeda verwerkt die de kracht voetafdruk van het geheugen en de netwerk interfacekaart (NIC), samen met de processor, zodat de werkelijke stroomverbruik van de processor zelf een beetje lager. Intel, ondertussen, meldt TDP voor enkel de CPU’s – geen NIC en RAM inbegrepen.

Dit illustreert hoe scherp de onderneming is om nummers die aangeven zijn chips hebben een kop TDP cijfer dat is concurreren met ARM te blussen.

Intel was niet in staat om direct vergelijkbare cijfers die de TDP van de S1200s met netwerken en het geheugen ingecalculeerd bieden.

Toch zal Intel eerste op de markt met een 64-bits-chips in staat zijn, zoals; ARM 64-bit ontwerpen, naar verwachting niet beschikbaar zijn tot medio 2013. Applied Micro moet de eerste 64-bit ARM-chip in medio 2013 te leveren, terwijl Calxeda verwacht te krijgen, 64-bit ARM-servers in het begin van 2014.

Tal van Intel OEM’s plannen aangekondigd voor Centerton servers op dinsdag. Een volledige lijst niet beschikbaar was op het moment van schrijven, maar promotiemateriaal Intel materialen gezien door de website opgenomen bedrijven zoals Quanta, HP, Huawei, Dell, Wiwynn en Supermicro onder de 20 ‘design wins’ de nieuwe Atom-chips hebben pijnigde tot.

In 2011 voorspelde Intel microservers kon make-up tot 10 procent van de servermarkt, en het bedrijf houdt vast door dit nummer.

De toonaangevende voorstander van microserver technologie tot nu toe is geweest SeaMicro, een start-up server maker dat zware promotionele ondersteuning gekregen van Intel totdat het werd gekocht door x86 concurrent AMD. Andere bedrijven hebben hun teen gedoopt in de microserver wateren, waaronder HP.

Wolk, Cloud software maker Coupa bestanden voor $ 75.000.000 IPO, Cloud, Cloud computing opgroeit, een API in een tijd, Enterprise Software; Sweet SUSE! HPE winkelhaken zelf een Linux-distro, Cloud; Twilio rolt nieuw bedrijfsplan veelbelovende meer behendigheid

Het sluiten van de macht kloof met ARM

Dus, als u overweegt een MicroServer gebaseerd op een groot aantal low-power processors, je moet gaan met ARM of Intel?

Hoewel Intel chips verbruiken iets meer vermogen dan ARM, ze hebben het voordeel dat op basis van goed ondersteund x86

Een kijkje in de Britse chip ontwerper, van zijn oorsprong in een Cambridge schuur naar de huidige-champagne gemarkeerd successen en een toekomst waarin M2M is de sleutel.

Dit betekent dat bedrijfsapplicaties zal werken zoals verwacht en geen code porten nodig zal zijn.

Eerste low-power 64-bit chips op de markt

Aan de andere kant, als bedrijven hebben veel van hun software-infrastructuur rond de LAMP (Linux, Apache HTTP Server, MySQL, PHP) stack gebouwd, dan is weinig code porten is vereist voor hun applicaties, die goed zou kunnen draaien op ARM-gebaseerde microservers .

Een voordeel van het gebruik van ARM-chips is dat als je een massaal gedistribueerde software systeem, zoals een met behulp van het Hadoop-bestandssysteem en MapReduce informatie maalmachine, dan is de aard van het platform betekent dat het minder zou kosten om het uit te voeren op een groot aantal low-power ARM-chips dan op een paar macht beluste Xeon-processors.

Echter, heeft Intel al in het datacenter business voor tientallen jaren, terwijl ARM licentiehouders zijn nog maar net begonnen om een ​​merk te maken. Daarom is het waarschijnlijk dat veel bedrijven zullen kiezen voor Intel microservers eerste als gevolg van software steun en vertrouwen leverancier.

Volgend jaar Intel zal brengen een andere Atom-chip – codenaam; Avoton; – Op de 22nm ‘tri-gate’ chip fabricageproces, die moet bijdragen aan vermindering van het energieverbruik verder, en in 2014 hoopt op een 14nm chip te maken.

ARM licentiehouders, ondertussen, zal waarschijnlijk gebruik maken van bestaande 32nm processen chip fabricage specialisten GLOBALFOUNDRIES en TSMC voor volgend jaar tot deze ondernemingen 22nm methoden rijpen. Om deze reden is het waarschijnlijk dat, hoewel het een power rand nu kan hebben; ARM’s voordeel kunnen verdwijnen in de komende jaren.

Cloud software maker Coupa bestanden voor $ 75.000.000 IPO

Cloud computing groeit op, een API in een tijd

Maar wat betekent dit voor mijn datacenter?

Sweet SUSE! HPE haken en ogen zelf een Linux distro

Twilio rolt nieuw bedrijfsplan veelbelovende meer behendigheid